Добра, мила, с голямо, но ограбено сърце…, ти ли си това?

Доброто момиче ли си? Ти ли си тази, която все дава, разбира, прощава, отстъпва? Мълчиш ли за своите желания, преглъщаш ли обидните думи, въздишаш ли по своите мечти, забравяш ли умората, за да помогнеш? А коя си всъщност ти? Коя си ти отвъд професията и семейния си статус? Забравила ли си? Никога не си знаела? Знам, чувстваш се, като че ли си родена пораснало дете – да помогнеш на мама, да угодиш на татко, да си послушна, спретната, учтива…Нима не живееше за похвалите и браво-то на възрастните? Нима можеше да стоиш, а някой край теб да вика, да плаче, да страда, и ти да не го успокоиш? Разбира се, че не, та ти си доброто момиче! А после порасна и повярва в лъжата, че си отговорна за целия свят, запретна ръкави, окачи сърцето си отпред и се втурна да спасяваш, да радваш, да поемаш чуждите страдания…

Знам, мислиш, че си нямала избор, освен да бъдеш добра, мила, отговорна…, за да заслужиш любовта. А после се появи той – чаровното лошо момче, и пожела да грабне сърцето ти… Че кой не би взел доброволно предложено голямо сърце? И ти беше щастлива, че ще можеш още да даваш, още да разбираш, още да прощаваш… Но вместо да окичи гордо върху себе си тази ценна придобивка – твоето сърце, той я стъпка – мина върху нея, мина върху твоето сърце без капка жал! А после продължи напред, без да се обръща, отиде при нея – онази с ледено сърце. Той направи своя избор, но какво ще правиш ти? Нима ще дадеш разбитото си сърце на някой друг да го дочупи? Нима ще чакаш него да се върне, с отчаяна надежда да го промениш, да разбере какъв дар е твоята любов? Ще чакаш ли да се покае, да плаче като дете и да те моли? Доброто винаги побеждава, нали? А ти си доброто момиче, което вярва в приказки… Но това не е приказка, а е твоят живот! Не, не ме разбирай погрешно – не казвам, че животът е страдание, а доброто е само в приказките, съвсем не е така… Но това просто не е твоето добро, а приказката…, приказката я пишеш ти!

А коя си всъщност ти? Коя си ти, ако не се опитваш ежеминутно да спечелиш любовта на другите? Коя ще бъдеш, какво ще мислиш, какво ще правиш, ако ей сега стоварят в краката ти цялата любов на света? Знам какво си мислиш сега – мислиш, че не се опитваш да спечелиш любовта, а просто си такава – даваща, прощаваща, разбираща… Но не можеш да ме заблудиш, това не си ти, просто никой не е винаги такъв. Никой не е ИЗЦЯЛО мил, добър, разбиращ! Ако не вярваш, само си спомни си онези моменти, когато осъждаш хората, че не са с големи сърца като теб! Спомни си твоето негодувание, че те не се сещат да дават като теб! Спомни си тайничката си гордост от превъзходството на твоята доброта! Спомни си нежеланието, мързела, които те дебнат, когато ти поискат поредната услуга! Спомни си вътрешното си мърморене срещу всички тях, които чакат твоята доброта да ги спаси! А моментите, когато не издържаш да бъдеш все даваща, добра…, когато избухваш, крещиш, отказваш? Моментите, последвани от онази смазваща тишина, наречена вина– спомняш ли си тях? Да? Значи и ти си просто човек като всички останали – едновременно добър и лош, прощаващ и отмъстителен, разбиращ и дребнав, приемащ и осъждащ… просто човек. Значи добротата и раздаването на любов не са истинската ти същност, не са истинското ти лице… Знаеш ли,  всъщност те не са ничие истинско лице!

Доброто момиче е само една маска, една изтощителна, изчерпваща роля! Нека ти предложа да опиташ нещо различно – свали маската, слез от сцената и усети цялата сила, която се влива в теб от този избор. Остави света да се оправя сам, остави ги другите – та нали Бог ги е дарил и тях със сила! Махни това бреме от раменете си и си отдъхни, поспи… Слънцето ще изгрее утре, дори и ти да се успиш 🙂 Светът ще продължи…, не съм казала без теб 🙂 – без твоето раздаване и доброта.

Разбира се, че светът няма да е същият без теб, но ти имаш друг блясък, с който да озаряваш, затова прибери сърцето си вътре – където му е мястото.

Не знаеш коя си, ако не си доброто момиче ли? Дааа, носила си твърде дълго маската, твърде дълго си играла ролята, съвсем нормално е да не знаеш коя си без нея. Ти си тази, която е объркана, току що е свалила маската, напуснала е сцената и сега търси себе си – сега това е истинското ти Аз, а утре ще е друго. Това е хубавото на истината – тя е гъвкава и постоянно се променя, като буйно течаща река!

Затвори очи, представи си, че си могъща магьосница, която твори своята реалност. Прошепни сама на себе си три пъти заклинанието: „Аз съм светлината и мракът, доброто и злото, героят и злодеят, аз съм цяла!“ Сега се усмихни – това е последната съставка на магията!

Ако тази статия ви беше полезна и интересна, каня ви да се присъедините към моя имейл бюлетин – ще получите веднага на имейла си безплатен видео курс за любовта и връзките, а впоследствие и още много ценни ресурси за вашето Пътешествие към себе си. Нужно е само да се регистрирате се в полетата под статията – под бутоните за социалните мрежи.

Ваша,
Ирина

Вашите коментари