Личностно развитие, духовно израстване – що е то?

Наскоро една позната ме попита какво означава “ниво на осъзнатост”. Тогава си дадох сметка, че много хора, включително интелигентни и успешни като тази дама, действително не знаят какво точно включват постигането на осъзнатост, личностното израстване, духовното пробуждане – можем да го наречем с различни наименования. Всъщност може би не е ясно към какво точно се стремят хората, тръгнали по този път. Като заговорим за личностното развитие, понякога това грешно се тълкува като път към успеха чрез повече знания, умения и „трикове“ за общуване с хората. Духовното пробуждане като тема е още по – хлъзгаво – често криворазбрано или звучи на хората твърде отвлечено.

Като говоря за духовно пробуждане, често се сещам за мой познат – успешен мъж с остър ум и кариера, който се запознал случайно с един енергиен лечител. Лечителят му обяснил, че целта на живота е да изпиташ нищото, отвъд емоциите и ума. Това разбира се никак не прозвучало апетитно на моя познат, който води пъстър и хубав живот, пълен с преживявания и мислене. Макар и в обяснението на лечителя да има доза истина, има много още какво да се уточни, за да бъде асимилирано от човек, незапознат с тези теми.

Пътешествието до точката отвъд ума и емоциите е доста дълго и всеки етап е важен и ценен и не може да бъде пропуснат. Включително етапа, когато сме силно материални, бохеми и анти-духовни. И не по-малко важно – всяка емоция, мисъл, преживяване и среща с друг човек, капка по капка, в течение на много години, дори много животи, ни водят до там, сами да искаме да се освобождаваме от емоциите и ума. Състоянието, което изпитваме отвъд емоциите и ума наричат „нищо“, но това едва ли е нашата представа за нищо – плашещо, празно, безкрайно, безлично, скучно… нищо. Духовните учители казват, че усещането на нищото и блаженството не може да се опише с думи и умът не може да го разбере – нали е отвъд ума J Мога да кажа само, че човек сам извървява Пътя си. Не се получава, ако просто вървиш, потопен в емоциите и мислите си и някой да ти каже: „Виж какво, целта ти е нищото – отвъд ума и емоциите.“ И ти да се дисциплинираш, да си го наложиш с воля и да го постигнеш. Това е абсурдно, а и така прескачаме цялото Пътешествие.

Идеята е да живеем пълноценно и все по – добре през цялото Пътешествие, през всички животи, все повече да израстваме, да се осъзнаваме… пак стигнахме до същите термини… А какво отговорих аз на въпроса какво е „ниво на осъзнатост“?

Всичко това, което изписах до тук, всъщност проблясна за секунда съзнанието ми, като прозрение, което съдържаше частица от всичко прочетено, преживяно и споделено с мен. Казах си, че трябва да има лесен, ясен и кратък начин да отговоря, защото е много важно какво точно ще разбере тази жена. И казах ето това:

– Нали знаеш, че имаме съзнание и подсъзнание…

– Естествено! – отговори тя

– А знаеш ли, че всъщност подсъзнанието заема около 90% от психиката ни?

– Чувала съм. – кимна тя

– Цялата идея е да надникнеш в подсъзнанието си – да разбереш какво те кара да се държиш по определен начин, какво те кара да казваш нещата, които казваш, да имаш тези навици или начин на живот. В подсъзнанието живеят изтласкани истини за нас самите, неща, които ние не одобряваме, не харесваме, но е факт, че от там те контролират живота ни. Живеят и прекрасни истини за нас, в които отказваме да повярваме, желания, които отказваме да изпълним. Колкото повече знаеш какво има в подсъзнанието, толкова по-осъзнат си и толкова повече прехвърляш контрола от подсъзнание към съзнание. Това е ниво на осъзнатост  – доколко знаеш какви импулси те движат, доколко познаваш себе си. Това е задачата и на личностното израстване, и на психотерапията, и на духовните практики.

Независимо дали ходим на психотерапия, дали четем книги и се самонаблюдаваме, дали ходим на медитации и изпълняваме източни практики, всичко се свежда до това – да избираме съзнателно поведението и думите си, а не да бъдем контролирани от подсъзнанието си и да живеем „в съня на неосъзнатостта“.

Ако ви питат с какво се занимавате напоследък и се чудите как точно да го обясните, ако ви е омръзнало да се оправдавате, че това не е нищо окултно, религиозно или сектантско, може да споделите тази статия 🙂

Ваша,
Ирина

Вашите коментари