Мъжкото сърце е в женските ръце!

В древността мъжете се съревновавали за жените, владеещи женската си сила, защото те ги предпазвали докато са на бойното поле – любовта на любимата жена формирала нещо като невидим енергиен щит, пазещ живота им. Ние, жените, действително притежаваме необикновени сили, а женската ни същност е така устроена, че преживяваме себе си чрез взаимоотношенията, любовта и грижата за другите. Генерираме енергия и чрез нея зареждаме себе си и семейството си. Мъжът преживява и изразява себе си чрез работата и постиженията, чрез външния свят, той не може сам да създава енергия, затова му е нужна жената и нейната любов. Но не тази любов, която познаваме и от която, за съжаление, са си отишли много мъже – онази изискващата, поставяща условия, измерващата даването да е равно на получаването. Не и онази – задушаващата грижа, напомняща на майчина любов…

Става дума за истинската любов от жена към мъж, онази, която малцина от нас познават. Повечето двойки се обичат условно и с годините трупат горчилка, негодувание, гняв, тъга и страхове. В общия случай голяма част от тези чувства са багаж още от детските ни години, а в брака само се умножават и дори застрашават здравето ни, особено здравето на сърцето. Това потвърди и проф. Чирков в едно интервю, което гледах по телевизията – хората, които не умеят да прощават, които трупат отрицателни чувства, са много по-застрашени от сърдечни инциденти, дори и да водят здравословен начин на живот. А мъжете са като цяло по-застрашени, защото по-рядко признават чувствата си и, защото ги преживяват в самота. Така са възпитани. Ние, жените, говорим помежду си за проблемите си, плачем, споделяме и така облекчаваме болката си и всичко, което „тежи“ на сърцето. При мъжете не е така – те с години живеят със своята мъка, със своя гняв и толкова свикват с тези чувства, че дори забравят за тях, улисани в работа и ежедневни задачи. Но потиснатите чувства не изчезват, те стават част от нашата физиология под формата на хормони и други вещества. Всяко ново разочарование и повод за гняв се трупат върху купчината от стари емоционални рани.

Но мъжкото сърце е в женските ръце! Можем да направим много, за да получава любимият мъж истинска, безусловна любов, която да излекува раните му, да обнови живота му и дори да пази сърцето му. Ето какво ви препоръчвам:

1. Първо се грижете за себе си – една жена без енергия не може да даде любов и грижа на никого. Това е все едно да искаш от празна кана да сипеш вода в две чаши. Намирайте време за почивка и забавления, приготвяйте си или си купувайте качествена храна, виждайте се с приятелки, смейте се и правете любимите си неща. Вече виждам как много от вас цъкат с език: „Лесно е да се каже…“. Мислите, че нямате време за това? Нямам време = не ми е приоритет. Ако грижата за себе си не е сред приоритетите ви, значи не обичате себе си, значи не можете да обичате и никой друг, включително децата си. Можем да дадем само толкова любов, колкото имаме в себе си. Повтаряйте си това всеки път, когато подреждате грешно приоритетите си.

2. Не се отказвайте от мечтите си! Жените неправилно разбират любовта като саможертва – те зарязват мечтите си, за да бъдат с любимия мъж, а в ежедневието си се фокусират върху децата, къщата и нуждите на мъжа си, като пренебрегват своите копнежи. Тук вече не говорим за базови нужди като сън, храна, почивка и забавление, тук говорим за големите компромиси със себе си. Например, една жена е мечтала да се занимава с мода, но след раждането на децата зарязва мечтата и посвещава дните си на грижи за тях. Друга е мечтала да живее в голям град, да излиза, да води разнообразен живот, но заради любимия е отишла да живее в съвсем малък град. Това, което не знаят жените е, че всеки компромис с истинските ценности и големите мечти ни прави нещастни, потиснати или раздразнителни. А за мъжа няма нищо по-тежко от това жена му да е нещастна. Нейното нещастие е като огромно доказателство за неговия провал, а чувството за провал го яде отвътре и руши здравето му. Нещастната жена не може да бъде и добра майка – саможертвите на майките не носят добро на децата. Балансът между личното щастие на жената и грижата за любимите хора е постижим, но изисква желание и действия от страна на жената.

3. Вярвайте в него и силите му! Жената дава на мъжа грижа, защото тя самата би искала да получи грижа. Дава му пуловер, когато е студено, гони го със здравословна храна, напомня му по сто пъти да не си забрави ключовете, предупреждава го, че новият бизнес партньор може да го излъже и не на последно място – настоява да говори, когато има проблеми. Ако друга жена би оценила всичко това и би видяла проява на любов, то за мъжа нещата не стоят така. Той иска да му се доверите и да вярвате в него, за да се чувства обичан. Доверете се, че той може да се грижи за себе си, че може да преценява правилно хора и ситуации и да взима добри решения. Колкото до говоренето, мъжете не говорят просто така за проблемите си, както ние, жените. Не настоявайте и не го разпитвайте, когато е готов с решението, той сам ще ви сподели. Ако искате да дадете на мъжа си любовта, от която има нужда, забравете за наставления, конструктивна критика, непоискани съвети или помощ. Дайте му доверие!

4. Виждайте хубавото в него! Жените обожават идеята, че някой ден ще променят партньора си, а някои вярват, че любовта им ще го промени. Всяка, която е опитвала, знае, че това начинание е обречено на неуспех. Ако искаме да променяме някого, значи не го харесваме такъв, какъвто е. Това важи и за нас самите – когато настояваме, че трябва да се променим, като че ли сами саботираме себе си, точно защото си изпращаме послание, че не се харесваме в момента. Ако се държите с партньора си като майка, която сочи с пръст недостатъците му и дава наставления какво да промени „за негово добро“, то дните на любовта ви са преброени. За мъжа, одобрението е храна от първа важност, както и вярата в него. Той ще е щастлив с вас само ако може да бъде себе си без да го укорявате постоянно и без да го сравнявате. Дори да допуска грешки и да ви кара да се чувствате зле понякога, трябва да знае, че вие продължавате да го обичате. Ако се почувства напълно приет, много вероятно е той сам да поиска да се промени. Виждайте хубавото в него! Позитивният фокус е нещо, което се учи – тренирайте да забелязвате хубавите му качества и постъпки всеки ден. Спомнете си какво у него ви омагьоса, защо се влюбихте? Колкото повече позитивни неща и поводи за възхищение виждате в него, толкова повече той ще разгръща потенциала си.

5. Не го щадете и не го съжалявайте! Ако имате например мъж, който има здравословни проблеми, ще сгрешите ако го третирате като болен. Мъжете мразят да ги съжалявате, да са в тежест и да се чувстват ненужни. Може би вече негодувате срещу този съвет и го смятате за нечовечен, но помислете пак. Молете го за всичко, което състоянието му позволява, така дори ще оздравее по-бързо, защото ще знае, че е нужен. Той иска да се чувства нужен на семейството си! Жените обичайно се спускат да вършат всичко за дома и когато партньорът е твърде ангажиран… Обаче, колкото повече поемате върху себе си и го щадите, толкова повече му изпращате посланието: „Ти си слаб и трябва да те щадя, ще натоваря себе си, понеже съм по-силната!“. Това послание унищожава любовта, а съвсем отделна тема е, че мъжът свиква с това всичко да си правите сама и се затваря в своя свят. Така вие сте преуморена, а той се отчуждава от вас.

Любовта на жената може да сътвори чудеса, но ние често разбираме погрешно любовта. Обичайте мъжа, но го обичайте осъзнато, мъдро, давайте му точно любовта, която търси, а не тази, която вие бихте искали да получите.

Ако тази статия ви беше полезна и интересна, каня ви да се присъедините към моя имейл бюлетин – ще получите веднага на имейла си безплатен видео курс за любовта и връзките, а впоследствие и още много ценни ресурси за вашето Пътешествие към себе си. Нужно е само да се регистрирате се в полетата под статията – под бутоните за социалните мрежи.

Ваша,
Ирина

Вашите коментари