Метафизика на излишните килограми

Каква според вас е причината за излишните килограми – независимо дали става въпрос за 30 килограма над нормалното тегло или просто за по-закръглени бедра и коремче? Върти ли ви се в главата нещо подобно: „Просто не мога да устоя като видя шоколад или вкусен десерт…“, „Купих си карта за фитнеса, ама с две деца, работа и толкова ангажименти, къде ти време за фитнес!“, „Майка ми  винаги е била пълничка, аз също съм.“, „Ако не обожавах тестените неща, щях да съм слаба“?

Много хора вярват, че всичко се върти около храна, спорт, гени и липсата на самодисциплина. Как обаче да си обясним случаите на хора, които спазват строги диети и спортуват, а продължават да са пълни или бързото възстановяване на старите килограми след спиране на диетата? И защо ни е толкова трудно да спазваме диета? Изглежда подозрително формулата за идеалните килограми да се основава на постоянни ограничения и самоконтрол. Нещата би трябвало да се случват с повече лекота и радостно чувство, когато сме на правия път. Оказва се, че обяснението с храната, спорта и гените е твърде повърхностно, а истинската причина да имаме килограми отгоре е съвсем друга. Казват, че стресът е един от главните виновници за това да пълнеем. Това е напълно вярно, но също не е достатъчно добро обяснение, защото има масови заблуди относно природата на стреса. Масово се приема, че стресът идва от ежедневните ни задачи, натовареност и житейски обстоятелства. Истинският стрес обаче е продукт на начина ни на мислене и на филтрите, през които всеки от нас вижда реалността.

Именно начинът ни на мислене, това как гледаме на живота, на другите, на себе си и тялото си, е истинската причина да имаме излишни килограми. За всяка болест, неразположение и всеки недостатък по тялото ни има причина вътре в нас, включително и за излишните ни килограми. Тази причината се крие дълбоко в подсъзнанието ни – може да е негативно вярване за себе си, вътрешен конфликт, незадоволена нужда, емоционална рана или вид защитно поведение. Това е нещо, което не осъзнаваме за себе си, така че то ни се показва чрез външния вид на тялото ни – тялото ни изпраща послание.

Какво иска да ни каже тялото чрез излишните килограми? Има няколко основни послания – вие ще прецените в кое описание се разпознавате. Когато имаме повечко килограми по отделни части на тялото ни, например бедра, корем, дупе, тяхното послание винаги е свързано с функцията на напълнелите части.

Ето как да разберете тайният език на вашите излишни килограми:

Цялостното напълняване иска ви каже, че дълбоко в себе си се чувствате несигурни, недостойни и недостатъчно способни. Отхвърляте себе си, възприемате се като непривлекателни на всички нива. Това е причината да отлагате постоянно, да се самосаботирате и да допускате провали, а после да мразите себе си и да се самонаказвате с храна. Всъщност сте изпълнени с вина, срам и негодувание и сте техен затворник. Преяждането служи за потискане и заглушаване на истинските ви чувства.

Ако сте с наднормено тегло е много вероятно да сте преживели насилие или унижения в детството, затова дълбоко в себе си вярвате, че сте недостойни за любов и за хубавите неща в живота. Излишните килограми са вашата броня срещу болката и начин да държите хората на разстояние, за да не ви наранят отново. Тази болка и негодуванието от миналото все още живеят във вас и вие сте винаги нащрек. Големият ви страх е да не се окажете в срамна, унизителна ситуация или да не поставите друг в такова положение. Вие сте много чувствителен човек, но не съзнавате или прикривате своята чувствителност и уязвимост. Често поемате проблемите на другите, искате да ги направите щастливи. Трудно ви е да отказвате и теглото се явява защита срещу тези, които искат твърде много от вас. Старанието да угодите на другите ви кара да забравяте за собствените си потребности или дори да не ги осъзнавате.

Човекът с наднормено тегло има дълбока нужда от закрила и е изпълнен със страх. Понякога този страх покрива скрит гняв и нежелание да се прости на тези, които са го наранили. Раната му поддържа килограмите, за да не изглежда привлекателен за другия пол – евентуална романтична връзка би довела до близост, която изглежда страшна и дори опасна ако е преживяно и физическо насилие в миналото.

Цялостното напълняване ви призовава да видите своята вътрешна красота и да повярвате в своята значимост. Не е нужно да имате едро тяло, за да ви забележат и да „тежите на мястото си“, хората ще ви приемат и обичат заради човекът, който сте. Не е и нужно постоянно да правите услуги и да мислите, че ще трябва да си платите за всичко, което правят за вас. Запитвайте се винаги дали искате и можете да услужите, приемайте без да бързате да връщате в замяна. Разгледайте отблизо ситуациите свързани със срам и унижение във вашия живот.

Ако не сме цялостно пълни, но имаме по-пълни бедра, трябва да се замислим какво искаме да скрием – с по-едрите бедра сядаме върху нещата, които не искаме да се видят. Може би това са черти на характера ни, желания, които считаме за срамни, случки от миналото ни, травматични спомени. Бедрата са тясно свързани със сексуалността ни и тяхната пълнота може да индикира сексуални блокажи. Затворените бедра подсказват, че се пазим от сексуални посегателства.

Може би имате излишни килограми в областта на ханша – дупе, коремче, „любовни дръжки“. Ето какво се случва в тази част от тялото – с нея правим любов, раждаме, смиламе храна, отделяме непотребното. Конфликти в тези житейски сектори могат да доведат до повече килограми. Например, проблем свързан с отделянето е дали да остана в дадена връзка или да се оттегля, дали да следвам пътя, посочен от майка ми и баща ми или своя собствен. Хората с излишни килограми в областта на таза често се страхуват от посоката, в която е поел животът им. Те се страхуват от промяна и трудно се отърсват от миналото. Възможно е да са все още под влияние на родителите или да не се е случило истинско отделяне от майката дори в зряла възраст. Преживяно сексуално насилие или какъвто и да е вид злоупотреба от представител на другия пол – емоционално насилие, секс по принуда или без желание, също може да се отпечата тук и да се трансформира в тлъстини. Тлъстините ни пазят от нови посегателства.

Ако сте от дамите, които са напълнели след раждане, това ви отвежда до собственото ви детство и травмите, които трябва да видите и излекувате от този период.

Способността да разглеждаш своите части в огледалото е пряко свързана със способността да разгледаш себе си на други нива. Гледайте себе си в огледалото и приемете това, което е тялото ви в момента – това е резултат от начина ви на мислене и вярванията ви за живота и за себе си. Осветляването на подсъзнателното съдържание ще даде началото на отслабването, защото тялото вече няма да има нужда да ви показва несъзнателните вярвания, поддържащи килограмите. Паралелно с това може да изберете подходящ спорт и начин на хранене – в комбинация със самоанализа вече ще има смисъл и резултатът ще дойде.

Ако имате нужда от съдействие в откриването на вътрешните си блокажи и негативни убеждения, каня ви да прегледате моята онлайн програма „Сърцето ми е отново цяло“. Пълна информация и видео с моята история и причина да създам този курс, ще откриете ТУК!

Ваша,
Ирина