Пренебрегвате ли детските мечти заради училището? Помислете пак!

Повод за тази статия стана един мой разговор с една майка на момченце на възрастта на моята дъщеря. Тя завела сина си на спорт и още от първата тренировка треньорът бил впечатлен от неговите умения и споделил, че има качества да стане професионален спортист ако пожелае. Детето сияело и било във възторг от тези думи. С нарастването на еуфорията на детето, растяла обаче и паниката на майката…“Спортна кариера – ужас! Ще зареже уроците, ще остане без професия, ще има ниски оценки, ще отиде в спортно училище…!“ – бяха размислите на майката по тази тема. Тя рисуваше черни сценарии за бъдещето на своя син още от първата тренировка.

Тъй като това не е единичен случай и много пъти сам срещала паникьосани родители, изправени пред идеята детето им да мечтае за кариера в спорта, искам да представя и другата гледна точка, както и няколко стъпки, с помощта на които, да погледнем по-спокойно на ситуацията:

  1. Първо помислете – това е първа тренировка. Децата са изключително непостоянни, макар че тази дума е негативна и не е точна. Те просто експериментират ако им се позволи и после изоставят голяма част от начинанията си. Моята дъщеря беше много запалена по айкидо, не позволяваше пропускане на тренировка. Ходили сме във виелици, закъснявали сме за други ангажименти, само и само тя да тренира. Имаше план кога кой колан ще вземе, на около 16 години трябваше да е с черен колан и младши треньор на малките. Всичко това приключи за около година. Започна да разрежда тренировките, а вече дори не знае къде съм прибрала кимоното й. Така че не си представяйте как детето от няколко тренировки и похвали директно отива в спортно училище. Ако му се забрани, то е много по-вероятно да се заинати и да настоява. Децата експериментират с много неща и точно така вие им помагате да намерят интересите си и своето място под слънцето. Насърчавайки ги, им правите много голямо добро.
  2. Дори и детето да тренира дълго и упорито и в крайна сметка да стигне до спортно училище, какво означава това? Означава, че вашето дете притежава прекрасни качества като самодисциплина, воля, упорство, амбиция, устрем към дадена цел, състезателен дух. Би трябвало да се гордеем с тези качества на детето си и най-добре е да се фокусираме върху позитивната част на спортната кариера.
  3. Дори и да спре да набляга на уроците, дори и да понижи успеха си, това също не толкова страшно. Защо? Поради две причини – първата е, че високият успех в училище не е белег, че някой е умен, интелигентен или знаещ. Втората е, че не винаги умните и знаещи хора успяват – това се е доказало многобройни пъти. Имам високи оценки не води автоматично до имам успешен живот! А дори да имам хубав живот и хубава работа, това пък не значи, че съм щастлив човек. Защо толкова да наблягаме на оценките и уроците, при положение, че това не гарантира нищо за бъдещия живот на детето ни?
  4. Какво е важно за нас – детето да бъде щастливо, както то самото разбира щастието или да бъде успешно, както ние разбираме успеха? Много родители правят голяма грешка като преценяват какво е добро и какво не за детето им. Това е защото не разбират, че всеки се ражда с уникален пакет от качества, таланти и силни страни, които му служат, за да изпълни своята задача на тази земя. Ако детето има всички умения да стане спортист, независимо дали ще донесе слава и успехи на цялата страна или просто ще удовлетвори своята мечта, нека ние да не му отнемаме тази възможност. Дори, отнемайки му тази мечта, ние можем да му причиним вреда – вероятността да е нещастно и да не се справя добре в живота, който сме му избрали, е много голяма.
  5. Дори да се сбъдне най-големият ни страх – още на млади години да приключи спортната кариера и детето ни да няма друга професия, и това не е краят на света. Качествата, които са го довели до тук, ще му помогнат и да продължи напред. Дали като треньор, дали в съвсем нова дейност, то ще успее отново. Изследвания са доказали, че богатите и щастливи хора имат сходен начин на мислене и сходен мироглед. Те успяват благодарение на него, а не на късмет, пари или връзки. Ако детето ви е приключило успешно спортна кариера, то със сигурност вече притежава начина на мислене и навиците на успелите. Тогава няма за какво да се безпокоите. Една от главните характеристики на успешните хора е това, че те имат професията на мечтите си и това ги изпълва със смисъл и щастие. Ако детето ви е мечтало за спортна кариера и тази мечта се е сбъднала, то само ще избере следващата мечта, която има всички дадености да сбъдне също.
  6. Имаме голям бонус ако го подкрепим – вашето щастливо дете, което е сбъднало мечтата си (защото ако това не беше голяма мечта, то би се отказало отдавна), ще помни винаги вашата подкрепа. Всяко дете мечтае за подкрепа в смелите си мечти, а малко деца я получават. Обратният сценарий никак не е розов – направили сте всичко, за да има детето ви работа, образование, пари, постигнали сте го с цената на много, а сега пред вас стои объркан, потиснат човек, който ви обвинява или просто страда мълчаливо за загубената мечта.

Ваша,
Ирина