Има четири проявления на женската енергия, но често две от тях ни липсват

Узнах за четирите женски архетипа, разработени от Юнг, точно когато си мислех, че знам всичко за духовното развитие, че съм отработила всички възможни травми в любовта и просто недоумявах защо истинската любов не ми се случва. Бях в развод, отношенията със сегашния ми съпруг бяха съвсем млади и вече в задънена улица… Провален брак и буксуваща връзка…поредната в живота ми. Именно тогава цялата идея за женската енергия нахлу в живота ми и ми даде липсващите отговори.

Идеята за четирите женски архетипа хрумнала на Юнг – една от многото му гениални и революционни идеи. По „учебник“, жената би трябвало да притежава по 25% от всеки от четирите архетипа, но наблюдавайки себе си и жените с които работя вече 7 години, стигнах до извода, че подобно равномерно разпределение е на практика невъзможно. Жената има два водещи архетипа и те остават водещи и това е част от самата нейна уникалност. Идеята е да се осветли и отработи така наречената сенчеста част на водещите архетипове и да се развият до някакво ниво двата по-слабо изразени архетипа. Ако имате чувството, че ви говоря на неразбираем език, не се безпокойте, а четете нататък, ще обясня всичко.

Да започнем от самото начало – женската енергия има четири проявления или както ги е нарекъл Юнг, четири женски архетипа. Те са любовница, момиченце, кралица и майка-домакиня. Помислете си какви отговори сте чували на въпроса какво точно търсят мъжете в една жена – страстен секс, глуповата и вдетинена жена, недостъпна кучка, жена с размер на ханша подсказващ плодовитост, готвеща жена, защото „любовта на мъжа минава през стомаха.“ Кое е вярно? Във всички тези твърдения има по малко истина. Мъжете искат всичко това в една жена, в идеалния вариант. Жената, която и го желае и излъчва сексапил, но и го гледа с възхищение в очите и се радва неподправено на присъствието му. В същото време тази жена трябва да е малко недостъпна и да го предизвиква да я улови и притежава, но и да не забравя понякога да го приласкава да се отпусне с вкусна храна, масаж и домашен уют… Мъжът копнее и за любовницата, и за момиченцето, и за кралицата, и за майката. Ако една от тези енергии изцяло липсва в любимата му, той инстинктивно започва да я търси в друга жена. Това е по – силно от него и е възможно да стане причина за изневяра.

Както споменах, във всяка от нас са по-ярко изразени два от архетиповете. Тук описвам типичната представителка на архетипа, но не при всяка жена има всички тези елементи. Преценете кои са двете описания, които чувствате близки, макар и не напълно съответстващи на вас, и съответно кои са ви чужди:

Любовницата… Типичната представителка е страстна, провокативна, има силно еротично излъчване, облечена е в силни цветове – червено, черно, носи дантели, високи токове, силен грим и тежки бижута, дори в ежедневието си. Тя носи и страстта към живота – работи с желание и има ярки таланти. Любовницата умее да съблазнява. Това е състоянието, в което би трябвало да сме, за да предизвикваме интерес и да ни поканят на среща. Мъжът се влюбва в любовницата и както говорихме, сексуалното привличане идва първо. При омъжените жени и тези с дългосрочни връзки това състояние често се загубва, тъй като жената е увлечена в грижи за дома и децата, а повечето жени съчетават всичко това и с работа. Не знам какви са статистиките за България, но наскоро попаднах на една статистика за САЩ – само 8% от омъжените жени имат удовлетворяващ сексуален живот. Разбира се, жените биха казали, че и мъжът е наполовина отговорен за качеството на сексуалния живот, но истината е, че мъжът просто спира да се чувства привлечен, когато на жената й липсва (или е изчезнал с годините) архетипът на любовницата. И тук не става въпрос само за външните му прояви като секси бельо и грим, става въпрос за страстта към живота, за хобитата, за умението да флиртуваш, без да изневеряваш. Това са аспекти, които всяка жена притежава и част от добиването на цялост е това да открие тези аспекти отново в себе си или да ги развие ако по рождение липсват. Ако имате в повече от тази енергия, има опасност мъжът да се интересува само от сексуални отношения с вас – вижте другите архетипове, с които ще внесете баланс.

 Момиченцето… Това е енергията, която липсваше при мен. А тя е нужна, за да се развият отношенията ни с мъжа в сериозни и дългосрочни, а не да останат само на ниво сексуален интерес. Типичната представителка е спонтанна, радостна, вярва в доброто и в приказките. Момиченцето се възхищава на мъжа, тя силно вярва в неговите способности, без да се учи как да го прави, това й идва отвътре. Освен това тя му се доверява, оставя го да се грижи за нея и е уязвима. Тя изразява емоциите си, както го правят децата. Предпочита спортното облекло и пролетните цветове- зелен, розов, шантавите изкуствени бижута в ярки цветове. Рядко носи грим и токове, не е изненадващо да сложи блузка с Пепеляшка или друг приказен герой. Тренирането на доверието в мъжете и в живота е ключово за развиване на този архетип. Способността да търсим помощ и да получаваме, а не само да даваме, също ще увеличат енергията на момиченцето.

Кралицата… Енергията на момиченцето е ключът към сериозната връзка, но енергията на кралицата ни е нужна, за да внесе баланс. Небалансираното момиченце изглежда на мъжа асексуално, прекалено наивно и дразнещо с вечната си безпомощност. Типичната кралица е рационална, недостъпна, силна и независима, интелектуална. Често има успешна кариера и стои високо в йерархията. Тя носи сиво- син бизнес костюм, елегантен и от известна марка. Бижутата й са почти невидими, но скъпи и стилни. Косата е или къса, или прибрана на опашка. Тя има студено излъчване и мъжете възприемат типичната представителка като равна. Тя задейства инстинкта на мъжа да ловува, той иска да я подчини и покори. Като истинска кралица, приема жестове без да бърза да прави ответни. Развиването на кралицата включва уточняване на целите за близкото и далечното бъдеще, анализиране на силните и слабите страни, повишаване на нашата самоувереност и освобождаване от страховете.  Ученето също развива тази енергия. Където кралицата е в повече, обичайно говорим за силните и независими жени, които не се доверяват на мъжете, дори им се подиграват. Те често привличат слаби мъже.

Майката… Непристъпната кралица в дългосрочен план изморява мъжа и го отблъсква. Мекотата и грижата за мъжа и децата, така типични за жената, липсват при прекомерната кралица. Образът на майката, още срещан като домакиня, е проявление на подкрепящата и даващата енергия. Домакинята превръща жилището в уютен дом, прави кулинарно чудо от една салата, има лек за всяка болка – физическа или емоционална. Тя изслушва, съветва, дори се жертва за близките си. Облечена е в естествени материи, в златисто и кафяво, често не носи бижута, защото смята, че няма време за тях. Без нейния образ в дома няма топлина, няма го и семейството. Свързването със земята – разходка, отглеждане на цветя, ходене боса, също създаването на уют дори без повод, готвене, общуване с деца, опознаване на рода си и историите на предците, са много подходящи активности за развиване на енергията на майката.

Развиването на четирите архетипа не е заради мъжа, то е заради самите вас, то е част от пътешествието към женствеността и душевната цялост на всяка жена. Много жени са ми се оплаквали, че просто „не им идва отвътре“ – например типична кралица ми се оплака, че не може да подскача и писка „Благодаря!“ като малко момиченце, когато получи подарък. Това не е и нужно – една кралица, ако иска да бъде себе си, ще си остане кралица, но нейното развитие би включвало да се научи да прехвърля отговорности на мъжа без да контролира, да търси съдействие от него и да спре да крие своята уязвимост. Вероятно нейното „благодаря“ и нейното възхищение винаги ще са по-сдържани… , търсенето на помощ и показването на уязвимост винаги ще са в по-малко количество отколкото при типичното момиченце, но все пак това е развитие в положителна посока за нея.

Винаги можем да изберем под каква форма и доколко да развиваме липсващите енергии, така че да останем себе си. Също е важно да „притъпим ръбовете“ (да се справим със сянката на архетипа) на прекомерните архетипове – например кралицата да спре да се подиграва на мъжете и да ги мачка, момиченцето да се учи да се държи като зряла жена, да поема отговорност, майката да спре да контролира и да обсебва семейството си, а любовницата да се научи да не търси потвърждение на своята стойност чрез секса и съответно да не придава толкова важност на сексуалното в облеклото и поведението.

Ако този текст ви допадна и ви беше полезен, бързам да кажа, че всъщност това е глава от моята книга “Рецепти за щастлива любов”. Женската енергия е една от рецептите – има още 32 рецепти, а книгата съм написала специално за осъзнати жени, желаещи да открият точния партньор или да издигнат връзката си на по-високо ниво. Ако разпознавате себе си в това описание, то “Рецепти за щастлива любов” е вашата книга. Можете да я поръчате още сега ТУК!

Ваша,
Ирина