Коридор на затъмненията, Ретрограден Меркурий

Юни е.  Времето на най-оптимистичния, весел и жизнерадостен знак- Близнаци. Според характеристиките на знака е време за общуване, приятелство, пътувания и ….все пак  лятото настъпва объркано и плахо в коридора на затъмненията / времето между две затъмнения/, който започна с Лунното затъмнение в Стрелец на 26 май и ще продължи до 10 юни, когато ще станем свидетели на следващото -второ за годината, но този път Слънчево затъмнение в Близнаци. Време е за изчистване от ненужното, негативното  и затлаченото в живота ни, за освобождаване от модели, навици  и възгледи, които не ни служат вече. Това е време за приключване на определен етап, проект, план или връзка, всички вече изчерпани от съдържание или изпълнили предназначението си. Затъмненията активират лунните възли. На 26 май Луната беше в съвпад с Южния лунен възел, който се свързва с миналото и това дава още по-силна заявка за промяна.

Влиянията на затъмненията винаги са за по-продължителен период, така че още известно време енергиите ще бъдат  напрегнати, ще има разместване на пластовете, експресивни и експлозивни  емоции, бурни взаимоотношения. Ключова дума за Стрелец е ИСТИНА и ние ще я търсим навсякъде. Ще я изискваме от другите, но трябва да сме честни и пред себе си. Сега още по-лесно ще улавяме лъжата, ще искаме да я изобличим. Може да научим скрита/ укривана  информация, която да промени плановете ни в правилната посока. Основните теми, които е добре да осмислим са пътувания, в чужбина най-вече и всичко, свързано с чужденци, висше образование, изучаване на нови неща, които ще разширят хоризонтите ни.

На 30 май планетата на комуникацията Меркурий обърна своя ход и премина в ретроградност до 22 юни. Планиране през месеца трудно ще се осъществява-нещата ще се променят. Въпреки че е в силна позиция- на трон в у дома си- в Близнаци, Меркурий  няма да може да се прояви в пълния си блясък, общуването ще бъде ограничено. Енергията ще бъде насочена навътре, към себе си. Свързването с другите ще бъде затруднено, може да не бъдем разбрани правилно. Всичко това се подсилва от трудния аспект на Меркурий с Нептун. който замъглява преценките, обърква комуникацията. А след 12 юни Нептун става стационарен, Юпитер след него също  и това още един път създава предпоставки за объркване. Чувствителността се засилва.  Сега не е време за нови начинания,  само за уточняване и доизясняване на объркани ситуации и отношения, за връщане към недовършените проекти и анализиране на пропуските. Възможно е да се появят хора от миналото, да подновим предишни занимания и контакти. Също така,  вероятни са  проблеми с техниката, личните автомобили, телефоните, интернет,  закъснения и отмяна на полети, загубване на вещи.

Много пъти сте чували, но пак ще повторя, неподходящо време за:

-започване на нови неща- работа, проект

-подписване на договори

-закупуване на техника, автомобил

-пътувания, освен ако не е наложително

-операции и други медицински интервенции

Подходящо време за:

-подновяване на започнати, но отложени по различни причини дейности и проекти

-подреждане, организиране и изчистване на пространства и файлове – лични, професионални

-продажби

-писане, редактиране, преосмисляне

-рефинансиране

На 2 юни планетата на любовта и хармонията Венера влиза във водите на  Рака, а това е едно много емоционално и сантиментално разположение, но е възможно да има нужда и от малко уединение. Характерът на Рака е почти винаги обременен от взаимоотношения и ситуации от миналото, които този знак отказва да пусне. Когато егото е заплашено, той се оттегля в себе си, в нещо като защитна черупка, за да разбере и преработи емоциите си.  Ракът отговаря за 4 дом-семейството, родителите. Домът, роднините  са неговата територия и те стават важни през този период. Благоприятно време за  общуване, почивка, срещи, семейни събирания, срещи с хора, които ни обичат и ние обичаме, жестове към близки хора. Да бъдем по-смели в това да изразяваме какво мислим и чувстваме, спонтанно, без да задържаме в себе си и без да се стремим да изглеждаме уж много силни. В същото време да се пазим от прибързани емоционални решения и категорични изводи, да не сме прекалено съпричастни и жертвоготовни. Периодът е турбулентен и трябва да сме по-внимателни и предпазливи.

На 10 юни Новолуние в Близнаци и Слънчево затъмнение в съвпад с Ретроградния Меркурий.

Подходящо време за поставяне на нови цели, старт на нещо ново, но само като план. Реализацията е хубаво да бъде отложена за края на месеца. В някои случаи затъмнението може да наложи нов начин на живот, повторение на стари ситуации, които ще завършат различно. Посоката зависи от нас самите и дали сме успели да се отървем от пречките, които сами си поставяме. Темите на Близнаци и Стрелец са свързани с личностна промяна, търсене на нови възможности, общуване.

На 11 юни -Марс сменя знака си и влиза в огнения Лъв. Лъвът е творчески знак, знак на креативността, а Марс бързо и независимо от цената иска да получи това, към което се стреми. Той ще притъпи в известна степен негативното влияние на Меркурий, но  при стационарен Юпитер, Нептун и ретрограден Меркурий препоръчително е да ускорим темпото и да се захванем с големите проекти едва  след 27,28 юни, когато ретроградността на Меркурий ще приключи и двете планети ще се свържат в положителен аспект.

На 13 юни- Слънцето ще направи напрегнат аспект с Нептун- ще се чувстваме объркани, без посока. Меркурий още е ретрограден. Нека разчитаме повече на интуицията си и да изчакаме по-добри времена.

14 юни- Ретрограден Сатурн прави труден аспект /квадрат/ с Уран- това е един от важните аспекти на годината, който ще се случи още един път през декември. Време е да поемем отговорност за постъпките си. Борба за освобождаване от стари модели /Сатурн/ и  повече свобода/Уран.

21 юни- Слънцето навлиза в знак Рак.

23 юни- Край на Ретроградния  Меркурий. Планетата все още е стационарна и постепенно ще набира скорост.

Още малко търпение до края на месеца.

24 юни- Пълнолуние в Козирог

Пожелавам успешен юни!

Автор: Евгения Вълчева, астролог

Ваша,
Ирина