Щитовидната жлеза боледува от блокираното в нас творчество

В днешно време много жени страдат от някакъв вид нарушения във функцията на щитовидната жлеза, а все повече се увеличава и броят на тези, които проявяват всички симптоми без изследванията им да показват каквото и да е отклонение. Съвременната жена страда и от болести на репродуктивната система – една с реално заболяване, друга с неустановена причина за невъзможността да забременее, трета с оплаквания без диагноза… На пръв поглед щитовидната жлеза и репродуктивните органи нямат нищо общо, затова жените обикалят от специалист на специалист да търсят отговори и лек за страданието си. Това, което се знае от дълбока древност, но не се споменава, е, че областта на гърлото и щитовидната жлеза и областта на женските ни органи са тясно свързани. Диагнозата е една – жените на 21ви век крачат по земята с наранена женственост – физически или емоционално, в пълно неведение  колко магия и какъв необятен фин свят се крият зад медицинските наименования на органите и оплакванията им.

Зад физическите болести на щитовидната жлеза и женските органи, хормоналният дисбаланс, липсващата бременност, болезнения цикъл, тежкия предменструален синдром, се крие едно послание за нас – послание на нашата душа. Какво е посланието? Щитовидната жлеза и яйчниците (другите женски органи имат различни причини да боледуват) боледуват, когато сме блокирали нашето творчество и нашата себеизява. Жените масово не вярват, че имат право да се изявяват – било то чрез творчество или просто като заявяват и отстояват истинското си мнение. Смятат за правилно да посветят изцяло живота си на децата, грижите за дома, съпруга и прикриват реалните си нужди, за да изглеждат отзивчиви и любезни и за да не влизат в конфликт. Има и една категория жени, които се изявяват, но по мъжки начин – чрез съревнование, кариера, постижения (тук мъжкото е фокусът върху резултата и сравнението, а не върху насладата от процеса).

Щитовидната жлеза и яйчниците са здрави, когато ние проявяваме своята индивидуалност. Това става като изговаряме нашата истина, като се изявяваме чрез талантите си и като се грижим да има синхрон между желанията на сърцето и намеренията на ума ни. Творчеството не винаги е свързано с изкуство, както смятат много хора. За всяка жена творческият процес е нещо различно, но винаги е свързано с креативност и удоволствие от това, което се създава. За една това е готвене, за друга е рисуване, за трета е аранжиране на цветя, писане, декорация на дома, подбор на дрехи, измисляне на игри за децата. Понякога жените започват творчески проекти, които така и не виждат бял свят – не са перфектни, няма време да бъдат завършени, музата е изчезнала, дошла е нова идея и предходната е зарязана и т.н. Жените просто не осъзнават колко необходимо им е това творчество, приемат го за лукс, за нещо, което се случва „само ако остане време“. А нека не се залъгваме – време никога няма, защото творчеството не ни е приоритет.

Например за жените с повишена функция на щитовидната жлеза – хипертиреоидизъм,  е характерно постоянното бързане и неспособност да се организират. Това се случва, защото откликват на желанията на другите, искат да направят всичко в един ден и освен това се пресират за резултати. Това оставя собствените потребности и желания на заден план. Творчеството също е на заден план. Изказването на личната истина е невъзможно, защото тази истина може да е неудобна за другите, а те често имат твърде голямо значение. Животът на хората с хиперфункция на щитовидната жлеза е насочен към спасяване на любимите хора и подсъзнателно – към спечелване на тяхната обич. От всичко това страда щитовидната жлеза, а от нея зависят развитието на нашата индивидуалност и създаването на реалност според собствените ни желания.

Хората с намалена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, искат да действат и да са активни, но се страхуват и затова възпират себе си. Не проявяват своите потребности и желания, защото мислят, че за всичко се искат много усилия, а и не вярват, че имат качества за успех. Като цяло се чувстват изхабени, изтощени и преуморени. Липсва и връзка с творческото начало. Относно отношенията с другите – при хората с хипотиреоидизъм те са затруднени. От една страна не искат никой за нищо да ги безпокои, от друга, оставят другите да взимат важни решения за собствения им живот.

Щитовидната жлеза е свързана с гърлената чакра – тя ни дава енергия да изказваме ясно желанията и нуждите си. Ако този енергиен център не функционира добре, ние губим увереност и се свиваме в себе си, също така оставаме ограничени в затвора на собствените си комплекси и не развиваме пълния си потенциал. Блокажът на гърлената чакра не само не ни позволява да се изявим, да творим и да бъдем тези, които сме дошли на този свят да бъдем, но й спира енергията да тече свободно към по-горните чакри – тази на интуицията и тази на връзката с духовния свят. Това означава, че няма да можем да чуем гласа на собствената си интуиция и да му се доверяваме, както и, че няма да усещаме дълбокия смисъл на живота и да се оставяме да бъдем напътствани от по-висша сила.

Лечението на щитовидната жлеза се осъществява като намерим място за творчество в живота си, като осъзнаем и отстояваме пред другите нашите ценности, желания и потребности. Живот, в който се изявява нашето истинско Аз и се чувстваме на Пътя си, изпълнени със смисъл и удовлетворение ще ни осигури една заредена с енергия гърлена чакра и съответно здрава щитовидна жлеза!

Ваша,
Ирина