Как мъжете и жените да общуват хармонично – хормоните на любовта

Преди няколко дни слушах много интересно интервю с Джон Грей – той е автор и експерт по партньорски взаимоотношения, известен най-вече с книгата си „Мъжете са от Марс, а жените от Венера“. В това интервю той даде ценни съвети как всяка двойка може да възстанови не само хармоничното общуване, но и любовта, и страстта, дори при дългогодишен брак. Експертът обаче започна с това, че съвременните мъже и жени са затруднили значително отношенията и комуникацията помежду си.

Обяснението е просто – казва Джон Грей – макар ролите на двата пола и динамиката на връзките да са се сменили драстично, биохимията на мъжа, и съответно на жената, не са се променили изобщо от древността насам. Безспорен факт си остава, че мъжете и жените имат нужда от различни неща, за да се чувстват добре. Казано в хормони – жената има нужда от повече естроген и по-малко тестостерон, а при мъжа е точно обратното. Мъжете се нуждаят от 10 до 30 пъти повече тестостерон от жените.

Според Джон Грей, жените са по-независими и това променя цялата динамика на връзката. Независимата жена се нуждае все по-малко от мъж до себе си. А именно, когато мъжът се чувства нужен и очаква да изпълни нещо, с което да бъде полезен, тогава се покачва тестостеронът му. Покачва се и когато мъжът постига успехи в работата си. Така че щастлива жена и успешна работа е формулата за здравословни нива на тестостерона. И обратно – независима жена, която няма нужда от него, и пенсиониране – тази комбинация, казва Джон Грей, е причина до около 3 години след пенсионирането, много мъже да получават инфаркт.

А ето и какви са симптомите на нисък тестостерон при мъжете – мазнини в областта на корема, пасивност, раздразнителност, ниско либидо, начумереност, депресия, гняв… Повечето хора мислят че гневните избухвания се дължат на висок тестостерон, допълва експертът, но това не е вярно. Нисък тестостерон и висок естроген – това е комбинацията при гневните и импулсивни мъже.

При жените е точно обратно – те не се нуждаят от висок тестостерон. Затова успешната кариера не се отразява така добре на жените, както на мъжете. Когато успешната кариера повиши тестостерона на жената, естрогенът й автоматично пада. А, за да е щастлива и да се чувства добре, жената има нужда от висок естроген. Ако естрогенът на жената е нисък, нищо не е достатъчно добро за нея. През цялото време тя търси недостатъци на всичко, изпълва се с негодувание, чувства раздразнителност, изтощение, бърнаут. При едни и същи житейски обстоятелства и дадености, жената смята, че животът й е идеален, ако има нормален естроген, но е крайно недоволна, ако естрогенът й е нисък.

Естрогенът се повишава, когато жената зависи от друг човек. Затова жените, които разчитат на мъж да ги закриля и да се грижи за тях, имат по-висок естроген, а независимите жени, имат ниски нива на естроген и високи на тестостерон. Джон Грей казва, че когато жената зависи от мъжа, тя много по-лесно го оценява и му е благодарна, което пък има много позитивен ефект върху мъжа.

Независимата жена, от друга страна, често има нереалистични очаквания към мъжете и после е разочарована. Като цяло, жените, които са били разочаровани от мъжете много пъти, имат нисък естроген. Всеки път, когато една жена си мисли, че не може да получи това, от което има нужда, естрогенът й се понижава. И обратно – когато усещаме, че имаме нужното ни, естрогенът се повишава. Експертът допълва, че жените много се оплакват. Оплакването създава допамин и повишава естрогена, затова за жените е добре да се оплакват, но е най-добре да го правят една на друга. За тях това е полезно и приятно, но руши партньора и връзката им. Женското оплакване понижава тестостерона на мъжа, а това не е добре…

Ако двамата в една двойка казват, че страстта си е отишла, това означава, че мъжът има нисък тестостерон, а жената нисък естроген. На този етап не само няма страст, а вече никой не иска да прави нищо за другия. Джон Грей обаче твърди, че това е напълно поправимо – процесът може да се обърне, а хормоните да се балансират.

Ето и какви съвети дава експертът:

  • Мъжете и жените имат нужда от близост, но и от самостоятелност. За да са балансирани и щастливи, и мъжете, и жените, не трябва да пропускат времето за себе си и заниманията извън двойката. Мъжете трябва да си имат мъжките занимания, защото премного любов и близост с партньорката им, увеличава естрогена им и не им влияе добре. Жените също имат нужда да се върнат към себе си, защото те често правят много за другите и са изтощени.
  • Съвет към жените: Не се опитвайте да променяте мъжа, а му дайте възможност да направи, да достави нещо, от което имате нужда. Оценявайте и забелязвайте мъжете, за да се чувстват успешни! Казвайте им неща от типа: „Прав си!“, „Чудесно!“, „Ти си толкова забавен!“, „Идеята е чудесна!“ Спрете да се оплаквате и той ще започне да прави много неща за вас.! Вашето щастие, благодарност и радост са наградата на мъжа.
  • Съвет към мъжете: Нека тя чувства, че ви е грижа, че я забелязвате. Жените се чувстват незабелязани след известен брой години в една връзка, затова галете я, казвайте й, че изглежда добре, забелязвайте детайлите по нея. Малките жестове повишават естрогена на жените колкото и големите. Независимо дали ще й подарите една роза или скъп букет от 50 рози, нейният естроген ще се повиши. Предлагайте й помощ! Изслушвайте я и уважавайте чувствата й, не разрешавайте проблемите й! Никога не критикувайте чувствата й, казвайки неща от типа: „Това е глупаво..“ или „Смешно е да се ядосваш за такава глупост!“ Проблемът й ще стане огромен, само, защото сте й казали, че е незначителен!

Самата независимост на съвременната жена не е проблем, казва в заключение Джон Грей. Проблемът е, че тя не успява да се завръща към естественото си състояние на нужда от близост, закрила и подкрепа от мъж.

Ако общувате трудно с партньора си и във връзката ви липсва хармония, каня ви да прегледате видео курса ми “Истинска магия в отношенията” ТУК!

Ваша,
Ирина