Кога “ни е писано!” и кога се отказваме от свободната си воля?

Често казваме, че „не било писано“ или, че „така е трябвало да стане“. Но забелязали ли сте кога употребяваме тези фрази? При разочарование – когато нещата не са се подредили по желания начин, мечтата ни не се е сбъднала или пък се е случило нещо, което не сме искали да се случва. Вероятно няма да чуете никога радостен възглас: „Така било писано!“ при раждане на дете, среща с голямата любов или пък зашеметяващ професионален успех. Може и да има изключение от това правило, но повечето хора са с усещане, че щастието и успехът „си ги изработват“, докато за несполуките е отговорна съдбата… Но така ли е наистина?

Със сигурност не съм аз човекът, който ще ви каже кое в живота ви идва от съдбата и кое сте си направили сами… Твърдя обаче, и то с пълна убеденост, че в повечето случаи, в които приписваме отговорността на съдбата, тя не е нейна… Аз вярвам, че съществува някаква предопределеност в живота ни, но също вярвам, че влиянието й е много по-малко, отколкото сме свикнали да мислим. Или иначе казано, вярвам, че човешката свободна воля е много повече, отколкото си представяме. Просто някои явления се маскират като съдба…

Затова, преди да заключите, че „така било писано“, проверете дали не се касае за скрита динамика, над която все пак имате власт. Ето и подробно какво имам предвид:

На съзнателно ниво всеки иска да постигне мечтите си. Но на подсъзнателно ниво всички имаме страхове, негативен минал опит и травми, които ни отклоняват от пътя ни към целта. Несъзнаваният страх може да ви пречи да забременеете, да получите желаното повишение, да срещнете сродната си душа. Самата дума „несъзнаван“ подсказва, че ние не изпитваме този страх, не сме осъзнати за него, може дори да го отричаме.

Но все пак има начин съдържанието на подсъзнанието да „се отгатне“ – по състоянието на тялото ни или по реалните обстоятелства, хора и отношения в живота ни. Болестите, бедността, трудните и нараняващи отношения с другите почти винаги са продукт на негативни вярвания, които имаме за себе си и света. Ако ние обаче възприемем всичко това като „съдба“, се отказваме от шанса да излекуваме страховете си, да отстраним вътрешните си ограничения и да живеем един вълнуващ и много по-хубав живот. Например, възможно е да не забременявате, защото в несъзнаваното ви има травмиращи спомени от вашето детство и страх да не би да бъдете лош родител. Ако си кажете „не било писано да имам дете“, без да адресирате тези страхове, се отказвате от шанса да станете родител. Друг пример – травмиращи случки от детството, развод или караници между родителите ви може да държат любовта далеч от вас. Подсъзнателният страх е, че във вашата връзка ще се повторят същите болезнени събития. Несъзнателно сте започнали да вярвате, че любовта е равна на караници, на сълзи или на самота…

Лошите навици също са белег за подсъзнателни ограничения и страхове. Ако имаме негативни вярвания за себе си, за живота и хората, ще ни липсва мотивация и воля да направим стъпките и да положим нужните усилия, за да постигнем мечтите си. Ако ни липсва ни самочувствие, вярваме, че така или иначе ще се провалим, възприемаме се като безинтересни, заменими, не достатъчно важни, тогава защо да си търсим нова работа, да си искаме повишение, да каним някого на среща или да се запознаем с нов приятел?

Вярвания от типа „не съм достатъчно…..“ и „не заслужавам“ могат да са в основата на лоши хранителни и двигателни навици, липса на адекватна грижа за себе си и тялото си. Вярвания от типа, че „всеки гледа да те излъже“, „светът е опасно място“ или „животът е страдание“ могат да ни направят плахи, свити, отлагащи важни действия, които ще ни донесат положителна промяна в живота. Същите тези вярвания могат да ни накарат и да свръхкомпенсираме с контрол, префекционизъм, прекалено силно желание да угаждаме на другите, да се показваме в добра светлина и т.н. Този тип натури се възприемат като хора с добро самочувствие, постигнали успехи и е най-трудно да бъдат убедени, че имат негативни вярвания.

Неуспехите в любовта също са причинени от съвкупност от лоши навици – навик да излизаме с неподходящите хора, навик да търпим да ни разиграват, навик да не искаме за себе си или обратно – да задушаваме другия, навик да избухваме за дреболии… Нашата съдба, това са навиците ни, казва Дийпак Чопра. Затова, ако ви се иска да си кажете: „Така било писано“, проверете дали наистина сте предприели действия, направили сте своята част от „заданието“ и сте били активни за осъществяването на целта си. Също проверете дали сте опитали достатъчно на брой пъти или сте се отказали бързо. Известната книга „Пилешка супа за душата“, която е международен бестселър, е била отхвърлена от 108 издателства преди да бъде одобрена от 109тото. Останалото е история…

Съществува и един феномен, наречен „страх от успех“ или „страх от щастието“. Малко хора знаят за него, но този страх също е част от подсъзнателната динамика, отговорна за нещастието ни. Едната причина да ни е страх от щастието и успеха е, че, дълбоко в несъзнаваното си, ги свързваме с нещо лошо – например вярваме, че когато човек забогатее, парите го покваряват или се страхуваме, че всякакви хора ще ни търсят за пари. Може да се страхуваме, че ако имаме любим човек, ще загубим свободата си, приятелките си, които са все още сами или, че ще се появи друг проблем в живота ни, понеже „пълно щастие няма“…

Другата причина да страним от щастието е, че нещастието ни е навик – имам предвид биохимичен навик… Това означава, че клетките ни са свикнали с хормоните на стреса и химикалите на нещастието. Ако се опитаме да поднесем на тялото си нов коктейл – микс от серотонин, допамин, окстоцин или с други думи, химията на щастието и любовта, то започва да протестира. Защо? Защото организмът ни счита за заплашителни всички промени в статуквото и опитва да ги саботира. Ако сте много щастливи, съвсем нормално е едно „дяволче“ да ви побутне да се скарате с някого, да се провалите на интервюто за нова работа, да се покажете в лоша светлина пред потенциален партньор и т.н. Тогава не си правете горчиви изводи, че „така било писано“, това е просто вътрешният ви саботьор…

Още един любопитен факт е, че негативните вярвания излъчват мощна вибрация – квантовата физика обяснява това на езика на науката. Тази вибрация става причина да ви случват неприятни неща или да се забърквате с неприятни хора, а това „доказва“ всичко лошо, което си мислите – за себе си и за другите. Наистина много прилича на съдба, но и това е във ваши ръце! Промяната на негативните убеждения е първото нещо, с което да се захванете, за да пренапишете съдбата си – прегледайте в сектор „книги“ на сайта ми книгата „Обикни живота и себе си“ – там има множество конкретни съвети и практики.

Има ли в нас мечта, то имаме и ресурси да я постигнем – не веднъж съм го чувала от различни експерти и мъдри хора. Ако не успяваме, това означава единствено, че не сме отстранили всички вътрешни пречки по пътя си. Да, понякога се случва да не постигнем мечтата във вида, в който сме си я представили, но в крайна сметка постигаме нещо по-добро или нещо, което води до същото вътрешно състояние на щастие и блаженство.

Какво още да проверите преди да заключите, че нещо не ви е писано?

Съвременният човек има много големи изисквания към себе си. Той иска да постига на всички фронтове, и то без почивка. Това обаче си има своите негативи. То е срещу природата на живота, която е циклична, и е особено срещу природата на жената, която не само е циклична, но и е насочена повече към вътрешния свят отколкото към външния.

В някои от случаите може би сте прави да си казвате „така било писано“. Може би амбициозната ви натура се е нагърбила със задачи, които наистина не са част от „аджендата“ на душата за този живот. Може би твърде много бързате… Може би подходът ви е погрешен, а не самата ви цел…

Ако тази статия ви хареса, ето какво още може да ви бъде полезно – книгите ми „Чуй жената в теб“ и “Дневник на чародейката от 21ви век”. В книгата “Чуй жената в теб” съм споделила много мои размисли по темите съдба, навици, емоции, негативни модели на мислене и поведение, както и съвети, които са ми помогнали. В курса са и конкретните практики, които са дали най-добър резултат за мен. Пълна информация ТУК! “Дневникът на чародейката от 21ви век” е книга-дневник, съдържаща много въпроси за саморефлексия, както и кратка, подбрана теория, насоки, упражнения и визуализации, които да ви помогнат да трансформирате реалността си. Прегледайте съдържанието и поръчайте ТУК. 

Ваша,
Ирина