Предменструалният синдром “измерва” колко далеч сме от душата си

Съвременната медицина засега не успява да разбере причините за предменструалния синдром, както и да разреши хормоналните проблеми на много жени. Често не успява да им помогне да стигнат до причините за безплодието и да го излекува. Тази неспособност е подтикнала много специалисти да прилагат холистичен подход към тези проблеми. Ако не сме преживявали това лично, то със сигурност всички имаме приятелки и познати с идеални изследвания, които не могат да забременеят или да се избавят от хронични болки и други оплаквания. Холистичните лекари обясняват този феномен с ново определение за болестите – физическо проявление на заболяванията на духа. Те препоръчват да потърсим духовните причини за болестта, като тук под духовни се разбира не религиозни, а свързани с мощни несъзнавани чувства, мисли и инстинкти. Това е особено валидно за женските болести, тъй като хормоналният баланс е тясно свързан с емоционалното ни състояние, а то се диктува от вярванията ни за живота и реакцията ни към околния свят.

Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена почит, а сънищата и прозренията им били използвани при взимането на важни решения за цялото племе. Древните знаели, че през тези дни булото между видимия и невидимия свят, между съзнаваното и несъзнаваното изтънява и жените се свързват с интуицията си. В днешно време повечето жени страдат от спазми по време на менструация или изпитват страданията на предменструалния синдром. Като цяло дните на цикъла са бреме, което изтърпяваме. Дали древните не са били на прав път с тяхното отношение към цикъла?

Имаме шанс да се излекуваме от хормоналния дисбаланс, предменструалния синдром и всички други женски болести и оплаквания, като развием положително отношение към цикъла си и го признаем за част от вътрешния ни глас. Всяка фаза от женския месец има своите особености на физическо, емоционално и духовно ниво. Фазите са четири и поразително напомнят лунните фази – прилика, за която говорят и древните. Менструацията носи забавянето на активността на ума и тялото ни, като ни прави по- вглъбени в себе си и аналитични, аналогично на тъмнината на новолунието. Растящата луна е в синхрон с растящата и обръщаща се навън към света и хората енергия на жената през фоликулната фаза (между цикъла и овулацията). Както пълната луна пръска светлината си по време на пълнолуние, така и ние сме най- дружелюбни, динамични и излъчващи силна сексуална енергия по време на овулацията си. През предменструалната фаза, ние сме по- съзерцателни, интуитивни и естествено се отдръпваме от външна активност, в унисон с намаляващата луна. Колкото повече сме откъснати от истинското си Аз и нуждите си, толкова повече страдаме през тази фаза.

Успоредно с изграждането на положително отношение към женската ни природа, трябва и сериозно да поработим да извадим от подсъзнанието си личната си история, страховете и болките си. Хормоналното ни здраве не е просто моментното състояние на хормоните. То се формира бавно и дълго през годините още от времето, когато сме били девойки. Организмът ни помни всички наши огорчения, чувство за малоценност, провали, раздели и неосъществена любов. Твърде възможно е някой стар страх от провал, отдавна покрит с гняв и работохолизъм да ни пречи да забременеем или затрупано огорчение от отношението на първия ни сексуален партньор да ни води една след друга бактериални инфекции, които никой антибиотик не може да потуши.

Можем да започнем терапията на емоциите си, предменструалния синдром, болките, хормоналния дисбаланс и всяко женско заболяване, като започнем да си водим Лунен дневник. В лунния си дневник, разграфен на 28 дни (или обичайния за теб брой дни), записвай за всеки от дните емоциите, желанията, чувствата, дейността си, апетита си и изобщо всичко, което е било от значение за теб. Вярвам, че ако опознаем фазите и техните типични характеристики, можем да използваме и приложим мъдростта на женския месец в живота ни. Аз вече го правя – сравнявам дневниците си от различните месеци и наблюдавам как емоции, чувства, творчески пикове и страхове се повтарят в определени дни от месеца. Това усещане за мъдра цикличност ме кара да се опознавам все по – добре и ми носи спокойствие и знание как по – добре да направлявам живота си.

Женската ни природа може мъдро да ни направлява, само трябва да й позволим!

Ако темата за женската и мъжката енергия ви вълнува, гледайте запис на безплатния ми уебинар „Женската енергия в отношенията, работата и ежедневието ни“ ТУК!

Ваша,
Ирина