Знаци, че си падате по неподходящия мъж

Често читателките ми споделят, че от години не могат да срещнат подходящ партньор и да създадат връзка. Когато поговорим обаче, се оказва, че през тези години те са прекарали доста време, инвестирайки интерес и чувства в неподходящи мъже. Често, признават си те, са игнорирали червените флагове, въпреки че са били очевидни от самото начало.

Преди да споделя кои са тези червени флагове, нека кажа няколко думи за това защо продължаваме да инвестираме в отношения, за които ни е ясно, че ще стигнат до задънена улица:

  • Мислим, че с искрения си интерес и любовта си ще провокираме промяна в мъжа! Истината е обаче, че само той може да инициира такава промяна.
  • Вярваме, че нашите чувства ще запалят неговите. И тук истината е горчива – колкото повече демонстрираме силни чувства и обсипваме другия с любов, толкова по-голяма е вероятността или да го отблъснем, или да ни приеме за даденост (което е нещо много различно от любовта).
  • Съмняваме се в себе си. „Може всичко да е наред, а аз да съм тази с високи очаквания!“ – си казваме обичайно. Съмняваме се в критериите си, повтаряме си, че „човек трябва да прави компромиси“ или, че „всеки мъж си има недостатъци“, но пропускаме, че често компромисите ги правим основно ние, а колкото до неговите недостатъци, вече знаем, че има много други мъже с доста по-малко и по-приемливи недостатъци. Ако една жена може сравнително лесно да приеме захвърлени на пода дрехи и язвителни коментари, че харчи прекалено много, то повечето жени трудно приемат изблици на гняв, алкохолизъм или целодневно лежане на дивана. Все пак има много недостатъци, които са приемливи за една жена и абсолютен ужас за друга.

И така, нека проверим кои са тези червени флагове – кои са знаците, че си падаме по неподходящ за нас мъж:

1.Той не е емоционално зрял. Днес жените са привлечени от умни, начетени мъже, интелектуалци. Въпросът е, че те не винаги са зрели емоционално, а това е в пъти по-важно за успешната връзка. Ако той не може да понася да плачете или ви затваря телефона, защото се е обидил, или „пали от четвърт“, значи няма представа какво да прави с емоциите – нито с вашите, нито със собствените си. По-неприятната новина е, че умните и успешни мъже често имат високо самочувствие и са толкова уверени в себе си, че ви карат да се чувствате луди, ако изкажете и минимално недоволство срещу тях.

Емпатията е най-яркият белег за висока емоционална интелигентност. Наблюдавайте внимателно дали е способен на такава. Това може да проличи както от начина, по който общува с вас, така и от разказите му за другите отношения в живота му.

2. Вие давате във връзката много повече – измисляте изненади, купувате подаръци, готвите му, намествате графика си, за да се виждате… А той, той си живее, както до сега, охотно приемайки всички ваши жестове, подаръци… и самото ви сърце, без да бърза да прави ответни. Тук влиза и инициативата за срещи – ако той по никакъв начин не иска да се затрудни заради вас, да отмени друг ангажимент, да промени ежедневен навик, да даде пари, за да дойде до вашия град, да ви изведе на ресторант…, значи не е вашият човек. Вярвайте, че заслужавате някой да си причини неудобство заради вас.

3. Отношенията ви не прогресират. Преди години имах връзка, която продължи 3 години. През цялото това време ние се виждахме един или два пъти в седмицата – вечеряхме у тях и гледахме избран от него филм. Много рядко излизахме, а два пъти ходихме на почивка извън града. Аз познавах двама негови приятели, а той майка ми и сестра ми. Дали исках повече от тази връзка? Да, със сигурност…поне тогава си мислех така. Дали поисках нещо повече от него? Не – нищо не казах, не се оплаках, само от време на време си поплаквах и висях на телефона да чакам обаждане. Три години чаках промяна, а трябваше да ми е ясно още от първите месеци, че в тази връзка няма да се случи нищо повече.

Мисля, че този пример е достатъчно красноречив и чрез него искам да ви посъветвам да продължите смело към следваща връзка, ако не виждате знаци за прогрес на отношенията. Какви биха били тези знаци? Да се виждате по-често, да общувате повече, да се опознавате по-добре, да си правите изненади и подаръци, да планирате почивки и празници заедно, да се запознавате с обкръжението на другия. Това може да е по-бавен процес при някои двойки, но ако поглеждате месец назад и всичко си е както преди, това е червен флаг…

4. Нямате сходни ценности и начин на живот. Понякога физическото привличане е толкова силно, а нашата самота е толкова плашеща, че игнорираме всички червени флагове. Несъмнено страстта и химията са много важни, но не са достатъчни. Сходните ценности са още едно задължително условие за хармонична връзка.

Една моя приятелка, която се интересува от йога и здравословно хранене, обожава излети в планината и става по изгрев, влезе в отношения с един мъж, който обожава нощния живот, изхранва се с хамбургери и бира, става късно, после работи, а след това будува до късно… Просто нямаше как техните отношения да просъществуват… Представете си ги след време с деца! Не е задължително и двамата да се хранят здравословно и да стават със слънцето, но е нужно да имат доста повече допирни точки. Начинът на живот е пряко следствие от ценностната система, а тя пък е в основата на разпределението на общия бюджет, на възпитанието на децата, на изборите за свободното време на двойката, дори на разговорите на вечеря. Робин Шарма казва, че, за да обмисляте създаване на сериозна връзка, трябва да си представите 10 000 вечери с този човек – има ли какво да си кажете, приятно ли ви е заедно, интересни ли сте един за друг като личности, приятели ли сте… Задайте си всички тези въпроси още преди началото.

5. Той демонстрира прекалено желание за обвързване. Да, това не се среща толкова често, но има и мъже, които буквално гонят жените и ги притискат да се обвържат. Ако от първите срещи той ви заявява, че ви обича, иска да се ожените, да отидете да живеете у тях…, определено нещо не е наред. Прекалената влюбчивост е нещо като диагноза. Нямам предвид реални психически отклонения, разбира се, но твърдя, че тези хора често са силно наранени и емоционално незрели. Те се вкопчват бързо във всеки потенциален партньор и не си представят и ден да са сами. Такъв партньор може да ви даде много любов, грижа, да е предан и лоялен, но това ще е в комбинация с множество негативи. В един момент ще започнете да се чувствате задушени, следени, обект на разпити и ревност… Вниманието ви никога няма да му стига, ще приема лично желанието ви да правите каквото и да е без него, ще се сърди… и в крайна сметка ще ви отблъсне.

В заключение бих ви казала едно единствено нещо – вярвайте повече на себе си, а не на околните, които ви казват „да свалите летвата“. Вярвайте, че заслужавате емоционално зрял, емпатичен, умен и привлекателен (поне във вашите очи) мъж, който да ви обича, желае, уважава, подкрепя и да е „на една вълна“ с вас. Не, това не е твърде много – погледнете се в огледалото, защо да нямате всичко това?

А ако имате нужда от още ценни съвети по темата, гледайте запис от безплатния ми уебинар „Когато любовта не идва, въпреки всички усилия.., какво пропускам?“ Линк към видеото ТУК

Ваша,
Ирина