Как помага астрологията да се свържем с женската си същност

Всяка съвременна жена със сигурност е слушала много, чела е за силата на женската енергия. Но как да се свържем с индивидуалната си, специфична само за нас женска същност и да я проявим по здравословен начин? Тази задача се оказва не така лесна. Не е достатъчно да следваме съветите на майките си, на приятелките си, на женските списания, колко е важно жената да е добра и грижовна майка, да е мека, отстъпчива и компромисна съпруга, как…..  винаги има време за нейните мечти, по-важно е другите в семейството да са обгрижени „по стандарт“. Много от нас опитват и се стараят да влязат в тези стереотипно наложени от обществото норми. Но тъй като те не са формирани по наша мярка, носят само умора, огорчение, раздразнителност  и ни карат да се чувстваме нещастни.

Как да живеем така, че да се чувстваме щастливи като жени, но да не пренебрегваме своята индивидуалност? Женската енергия не е само да отглеждаш деца и цветя, да готвиш, да премълчаваш и преглъщаш, да утешаваш и подкрепяш или да се занимаваш с творчество. Няма общовалидно проявление. Това става по много различни начини и е определено от влиянието на две планети  в рождената карта – Луна и Венера.

Анализирайки положението на тези планети по знак и стихии, астрологията  може да даде отговор на горните въпроси.

Луната е свързана с инстинктивната ни, първоначална реакция във всяка ситуация. Тя отговаря за чувствата и емоциите ни, настроенията и стремежа към сигурност, като една от най-важните човешки потребности. Тя дава информация за майка ни, за навиците ни, спомените ни, за моделите на поведение, в които подсъзнателно сме се потопили. Когато Луната е добре разположена в картата, човек се чувства добре със себе си и с околните, обича дома си, а когато е наранена и слаба, човек е недоволен от живота, става раздразнителен, пасивен.

Венера показва какво ни вдъхновява, какво харесваме, какво ценим, каква обич даваме и каква искаме да получим, за да бъдем щастливи. Енергията на планетата е социална- символизира необходимостта да срещнем себе си чрез връзка с друг човек. Когато е силна, човек изгражда леко взаимоотношения, а когато е слаба и с лоши аспекти, показва трудности във връзките, страх от близост и обвързване.

Венера показва също и типа личност, с която се привличаме и сме в  хармония.

В картата на жената Венера е показател на женствеността- какво цени жената в себе си, доколко се чувства комфортно като жена и как изразява своята женственост.

Стихиите, от своя страна, са начинът, по който възприемаме живота:

земя- чрез 5-те физически сетива

вода- чрез емоции, усещания

въздух- чрез мисъл, логически разсъждения

огън- чрез интуиция,

като на всяка стихия съответства различен тип женственост.

И сега ще разгледаме какви са връзките на Луната и Венера според стихиите и какво е въздействието им върху женствеността.

Оптималният вариант е, когато двете планети са разположени в една и съща енергия.

Другият вариант е когато са в различни енергии, които могат да бъдат:

-хармонични -огън-въздух и земя-вода,

-дисхармонични- въздух-земя, въздух-вода, огън-вода, огън-земя.

Огън и въздух са мъжки стихии, с ян-природа- активна, творяща, но и разрушителна.

Земя и вода са женски стихии, с ин-природа- пасивна, възприемаща и съхраняваща.

Ако и Луната и Венера  /или едната от тях/ са разположени в:

Земна стихия / Телец, Дева и Козирог/,

женската енергия се проявява чрез загриженост, отговорност към другите. Хората разчитат на тези жени. Характерно за тях е, че са уверени, силни, обичат да работят и така се зареждат с енергия, раздавайки на всички от спечеленото.“ Око да види, ръка да пипне“ е тяхното мото- само  измеримите доказателства са валидни, само доказуемото е вярно, слушат авторитетите на деня. Много добри майки, винаги се стремят да направят най-доброто за децата си. Обичат материалната сигурност, харесват да бъдат обгрижвани, да живеят в лукс, да получават пари и подаръци от партньорите си. Ако и двете планети са в земя, има опасност да се превърнат в материалистки и да мислят само за кариерата си. Практичният усет може да доведе до фокусиране върху натрупване на материални неща- имоти, пари, а и власт и авторитет. 

Водна стихия / Рак, Скорпион, Риби/

Тук женската енергия се проявява чрез емоциите и чувствата. Това са най-женствените и емоционални жени, облечени в рокли, дантели и нежни, пастелни цветове. Отличават се с живо въображение, чувствителност, проявяват състрадание, съчувствие, съпричастност, богата фантазия и артистичност. Те не искат да бъдат еманципирани, не искат да печелят пари, да се грижат за доходите на семейството. Искат да се чувстват като принцеси, да се грижат партньорите им за тях. Романтични са, мили и нежни. Тяхната сила е в това и те трябва да запазят тази мекота, с която са изпълнени. Така ще се чувстват щастливи, да се занимават с красотата си, с външния си вид, с дома си, да приготвят вкусни ястия, да се грижат за  цветята.

Въздушна стихия / Близнаци, Везни, Водолей/

Енергията тук е по-лека, по-подвижна. Проявява се чрез мислене. За да се чувстват добре, жените трябва да могат свободно да изразяват мислите си и да управляват сами живота си. Те не чакат някой да ги спаси, могат да се грижат за себе си. И е добре да го правят, защото така реализират женската си енергия. Когато възникнат проблеми, имат нужда  да говорят за тях, така им олеква. Живеят с моментни усещания. Настроени са оптимистично. Имат силно изразено чувство за хумор. Едно от най-положителните качества е чувството за обективност, способността да се разгледа една ситуация от двете и страни. По-малко драматизират, по-лесно приемат кризисните ситуации, имат усещане за точния момент, не се ровят в миналото, защото са устремени към бъдещето. Емоционалният живот е по-овладян и е доминиран от ума. Обичат да флиртуват, но не се задълбочават в трайно обвързване. От изключителна важност за тях е интелектуалната съвместимост с партньора. Общуването, споделянето, задушевните разговори са много важни в отношенията. Без тях не би могло да се стигне до интимна връзка. Само физическо привличане не би било достатъчно.

Огнена стихия / Овен,  Лъв, Стрелец/

В огнената стихия женската енергия е страстна, сексуална. Проявява се по-агресивно, по мъжки начин. Огънят е топлина и страст. За да бъдат щастливи, тези жени трябва да изразяват тази енергия- да проявяват  характер – да са силни, пробивни, да бъдат лидери. Също така да се забавляват, да се радват или дори да се сърдят шумно като малко дете- в това е техният чар. Обикновено не остават незабелязани- говорят силно, смеят се силно, винаги са ескспресивни, ярки, често модерни до екстравагатнтост. Въобще, характерна е твърде подчертана външна изразителност.

В общуването също са забележими, демонстрират силни чувства, склонност към драматизиране. Не се раздвояват, никога нямат две паралелни връзки. Реагират остро на изневери. Правят първата крачка в отношенията,  когато се разделят не е гладко и лесно, но приключват и не влачат след себе си опашки от предишни отношения.

Огненият елемент се проявява и като ентусиазъм, вдъхновение, усет за цел и призвание, чувство за справедливост. „Огнените“ жени винаги имат някакъв стремеж- или свързан с личния живот, или посветен на обществени каузи.

Нека обобщим:

Когато Луната и Венера са в една и съща стихия или във взаимно допълващи се, хармонични енергии като вода-земя/ женски принцип/ или огън -въздух/ мъжки принцип/, изразяването на женската енергия става лесно и безпроблемно. Когато, обаче, са в нехармонични стихии- въздух-земя и въздух-вода, огън-земя и огън-вода, става по-сложно. Има противоречия. Ще трябва да избираме по какъв начин и как да реагираме според мъжкия или женски принцип, защото носим и двете енергии по равно.

Научавайки положението на Луната и Венера в наталната карта, всяка жена би могла да съкрати пътя към своето щастие като жена. Нужно е само да следва вътрешния си глас, който я тласка към проявление на конкретните за нея енергии, заложени от планетите в момента на нейното раждане. И когато тя естествено и непринудено се свързва с тях, а не се опитва да живее по чужд, „правилен“ модел, ще се разгърне като жена- стабилна, уверена, щастлива!

Ако не сте си правили досега хороскоп и не знаете къде се намират Венера и Луната в наталната карта, можете да разберете, ако изпратите имейл на evgeniavalcheva@abv.bg, съдържащ дата, час и място на раждане и аз ще ви подаря тази информация. Така ще осмислите написания текст и реално ще получите помощ от астрологията, опознавайки себе си по-добре.

Ваша,
Ирина