Фазите на женския месец – как да ги използваме, за да сме по-жизнени и по-успешни

На всички ни се иска да имаме една лесна и бърза рецепта за здраве и щастие! Едно гласче вътре в нас шепне, че това е невъзможно, но животът е доказал, че трудните житейски въпроси понякога наистина имат простичък отговор. Има обаче едно условие, което трябва да изпълним, за да ни проблесне дълго чаканото решение – да сме готови да сменим гледната точка и да преминем на ново ниво на съзнание. Или както Айнщайн е казал: „Никой проблем не може да бъде решен на нивото на съзнание, на което е бил създаден.“

Затова, сега ви предлагам да погледнем с други очи на фазите на женския месец и видим как можем да ги използваме, за да управляваме мъдро живота си! Женски месец наричам дните от менструация до следващата менструация. Ето как описа моя приятелка нейното начало на женския месец:

-Моля се цикълът ми да не съвпадне с нещо важно – среща, пътуване, почивка, важна работа, защото тогава се чувствам ужасно и съм напълно неработоспособна. Боли ме, да не говорим, че нямам настроение и сили дори да се забавлявам. Не мога да правя секс и честно казано съм убедена, че мириша ужасно от всичките тези бушуващи хормони…

Познато ли звучи? После идват няколко дни, през които си отдъхваме и е време за овулацията… Три дни посветени на:

Трескаво предпазване от бременност или…

Трескави опити да заченем

И на двете групи дами никак не им е лесно. А какво да кажем за тези, които имат силно сексуално желание, а нямат партньор? Мъка и при тях… И да не пропусна неволите на тези жени, които евентуалната бременност и раждане ги изпълват с множество несъзнателни и съзнателни страхове и ги карат да се държат враждебно с партньора си и да усещат раздразнение вместо желание. Принадлежала съм към всички групи през различни периоди от живота си…

Когато овулацията отмине, идва „любимата“ на всички ни предменструална фаза. За целия дискомфорт – и физически, и умствен, и емоционален, може да се изпишат много страници… Ние, жените, си знаем за какво става въпрос, а и мъжете край нас вече научиха. 🙂

И ето че пак стигнахме до менструацията. И така се въртим в омагьосания кръг до менопаузата. А за нея сме слушали такива ужасии, че май предпочитаме добре познатото зло.

Има ли изход? Да – една нова гледна точка, която помогна на мен да се превърна от жена, която се чувстваше добре 2-3 дни в месеца, в жена, която ръководи живота си, съобразявайки се с различните фази. Да се съобразяваш в никакъв случай не значи да се подчиняваш на емоционалната буря и физическото неразположение. Фазите на женския месец имат дълбоко метафорично значение и всъщност са извор на женска сила и мъдрост. Всички болки, неразположения, чувства, имат специфично послание за нас, за живота ни. Те ни сочат къде имаме емоционални блокажи и кои свои желания сме пренебрегнали.

Синхронизирането на женския месец и четирите фази с активността в ежедневието ни, може да донесе повече здраве и щастие в живота ни. Следват и конкретни практически напътствия как да стане това синхронизиране.

Тази информация може да промени живота ви, както се случи с мен!

Ще започнем с фазата след менструацията – до овулацията.

Фоликулна (фоликулярна) фаза

Името на фазата произхожда от основната задача на този период – да осигури узряването на нов фоликул, който съдържа яйцеклетка. В тази дейност е „впрегнат“ и целият ни метаболизъм. Бавно излизаме от подобното на транс състояние, съпътстващо менструацията и сега вече можем да видим хората, каквито са, без пречупването от призмата на високата ни емоционалност по време на цикъла. Стремглаво нагоре вървят ендорфините и серотонинът, изпълващи ни с оптимизъм и самоувереност. Повишава се естрогенът и бавно тестостеронът. Всички тези хормонални промени ни дават повече енергия, умствена активност, както и издръжливост. Време е за действие.

По – ентусиазирани сме и по – социални, също по – оптимистични. Сега можем да реализираме идеите, които са ни хрумнали по време на менструацията или да направим желаните промени в живота си. Най – добре е да започнем като напишем целите си, план и срокове за изпълнението им. Това е най – добрият период да работим усилено и да вършим много неща.

Ако изпитвате тъга и потиснатост през тази фаза, най – вероятно се касае за хронична умора. Воденето на борба с този дискомфорт чрез фитнес, студена вода и диети е напълно противопоказно. Отдаването на хоби и мързел, общуване с други жени, четене на вдъхновяващи книги и филми, изискани храни – това е най – добрата рецепта. Дори да ни е трудно да си осигурим тези неща, можем да осъществим най- съществената част – да не мрънкаме и да съхраняваме енергията си с повече мълчание.

Овулация

Време за творчество, спонтанност и радост от живота. Време за интимност или излизане на среща с потенциален партньор. Едновременно сме осъзнати и за хората, и за собствените си нужди – в идеален баланс.

Вълните от естроген и прогестерон, както и ендорфините, ни карат да реагираме с радост и огромен ентусиазъм на хората около нас. Отворени сме за техните грижи и внимание. Жените, при които липсва овулация обикновено не изпитват и съпътстващите я емоции. Тестостеронът пък отговаря за силната сексуална възбуда, която изпитваме през този тридневен период. Хормоните, които отделяме във въздуха по това време притежават мощна притегателна сила, но и са биологичната основа на творческото ни вдъхновение. През тези дни е най – добре да творим – да пишем, да рисуваме, да танцуваме, да правим работните си проекти, да шием, да генерираме идеи, да снимаме… каквото е нашето нещо. Плодовити сме с каквото и да се захванем в буквален и преносен смисъл.

Ако липсва овулация, липсва искрата, динамиката, сексуалното излъчване, дори на подсъзнателно ниво желанието за живот. В този случай силите на здравия разум са взели превес над спонтанността. Лечението е да се измине обратният път – да се откажем от педантичното планиране на живота си и да се оставим на мъдрия процес на живота. В ежедневието ни трябва постепенно да нахлуят непредвидени емоции и събития.

Овулацията е време за синхронизиране с енергиите на земята. Можем да използваме разходките на открито, любуването на цветята и дъжда като част от лечението на емоциите и тялото си. През тези дни е най- вероятно да осъзнаваме ясно мястото си на тази планета.

Предменструална (Лутеална) фаза

Нивата на хормоните бавно се понижават, отнасяйки със себе си еуфоричното чувство и подчертаната екстровертност на овулацията. Настроението се придвижва надолу по скалата, като за някои дами слиза под нулата… Предменструални болки, чувствителност в гърдите, мигрена, водна задръжка, загуба на либидо, нервни изблици, паник атаки, безсъние, алергии и куп други неприятности измъчват жените през тази фаза.

Тази фаза е време за самонаблюдение и равносметка на живота ни. Но този фокус навътре често се превръща в депресия, конструктивният самоанализ в параноя и чувство, че животът ни е пълен хаос. В предменструалната фаза сме истински и честни. Без да можем да ги контролираме, изплуват стари неизлекувани емоционални рани, трупани огорчения и страхове, с които не сме се справили. Колкото и да негодуваме срещу тази идея, в предменструалната фаза сме повече себе си, отколкото през всеки друг период. Това, за което плачем или викаме, сърдим се, действително има голямо значение за нас и трябва да обърнем внимание. Колкото повече сме отдалечени от истинските желания на душата ни, толкова по – тежко ни е през тази фаза.

Жените би трябвало да се придвижват през фазите без никакви затруднения, но уви рядко е така. Времето преди и по време на цикъл е свещен период, когато царството на невидимия свят се разкрива, подсъзнателните ни импулси и истинската ни мотивация за нещата излизат на повърхността. Истинските чувства вече не могат да се скрият и е време да видим сенчестата си страна и болката си. Ако отречем чувствата си и ги омаловажим, ако натикаме обратно нуждите си в килера, тогава се появява предменструалният синдром.

Ако страдате от предменструален синдром или както го наричат китайците – обърната навътре енергия на черния дроб, избягвайте месо, алкохол, топли помещения и активност, която не съвпада с вътрешните ви нужди и желания. Почивайте повече, разхождайте се, яжте зеленчуци. Посещавайте класове по йога, стречинг, танци, ходете на масажи. Насладете се на изкуството, музиката. Ограничете сладкото, рафинираните въглехидрати – бял хляб, бял ориз, бяла захар, намалете млечните продукти до минимум.

Обърнете внимание на емоциите си, не ги потискайте и не се обвинявайте. Всичко, което изпитвате през тази фаза, има нужда да бъде видяно, признато и излекувано. Не се изкушавайте да вярвате на мъжа си, който пренебрежително махва с ръка и казва: „Просто ще ти идва…“

 

Менструацията

Всичко е в своя минимум по време на менструацията – хормони, настроение, умствена и физическа активност. Цикълът е започнал отначало… Осъзнатостта ни за околния свят и хората е намалена. Фокусът е навътре. Съзнание и подсъзнание се сливат, физическият и духовният свят вече нямат ясно очертани граници. Това явление, започнало още в предишната фаза, сега се разгръща напълно. За някои щастливки, това са дни за среща с душата и с най- съкровените им желания, дни на прозрения за живота. Древните смятали, че жената в тези дни достига измерения, които достигат хора с ясновидски дарби. Точно заради чувствителността си към фините възприятия, в тези дни жените са и незащитени, уязвими и податливи на външни влияния. За съжаление рядко жените прекарват тези дни в осъзнатост и използват интуицията си да им подскаже правилната житейска посока или да им послужи за разпознаване на фалша, лошите влияния и лъжите. Вместо това, периодът преминава със силни болки, отпадналост и потиснато настроение, дори депресия. Силните болки се дължат на блокираната жизнена енергия.

Менстуацията е фаза за възстановяване. Правете всичко, което ви връща силите и радостта от живота. Доколкото е възможно, забавете оборотите и намалете активността. Ако през тези дни работите и общувате, както през всеки друг ден, най- вероятно ще стигнете до крайно раздразнение и отчаяно желание за уединение. Изпреварете събитията. Излишната активност през тези дни може да повлияе негативно на жизнената ви енергия за целия следващ месец. Записвайте идеите и вдъхновенията си, сега те са много ценни, а през следващите фази ще може и да ги осъществите.

Отдайте се на здравословен егоизъм, извоювайте си независимост, това би трябвало да ви се удаде лесно през тази фаза. Поговорете със семейството си, че през тези дни искате да отделяте повече време за себе си и за почивка, за да сте им по- полезни през останалото време. Не спирайте да регистрирате емоциите си. Ако плачете или крещите, много е важно да стигнете до истинската причина. Какво липсва в живота ви?

Избягвайте контактите с хора, които ви натоварват, оплакват се или постоянно искат нещо от вас. Ограничете гледане на новини, четене на форуми, вестници – всичко с негативна информация.

Не се плашете от тази фаза, луната също скрива прелестта си от света по време на новолуние. Може да сме обвити в мрак и жизнената ни енергия да е на минимум, но скоро това ще се промени…

Ако съобразим активността си с нашата циклична природа, животът ни ще се промени – ще сме способни да сбъднем мечтите си, да бъдем по – успешни  и щастливи. Това се случва, защото така оставяме вродената мъдрост на тялото ни и интуицията да ни ръководят, а те винаги знаят посоката…

 

Ваша,
Ирина